Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Το φως είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στη ζωή μας και μπορεί να είναι ένα ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων.
Μπορεί να αναδείξει αλλά και να καταστρέψει έναν χώρο.
Πρώτα ας γνωρίσουμε τα είδη του φωτισμού.

1. ΑΜΜΕΣΟΣ : Λέγεται όταν όλο το φως κατευθύνεται στο επίπεδο.
2. ΕΜΜΕΣΟΣ : Λέγεται όταν το φως κατευθύνεται προς την οροφή, η οποία το στέλνει πίσω.
3. ΜΙΚΤΟΣ : Λέγεται όταν το μεγαλύτερο μέρος του φωτός προβάλλεται προς τα κάτω και το υπόλοιπο προς τα πάνω.
4. ΜΙΣΟΕΜΜΕΣΟΣ : Το 60% του φωτός κατευθύνεται προς τα πάνω και το 40% προς το επίπεδο.

Τώρα τα φωτιστικά χωρίζονται σε οροφής, δαπέδου, προβολείς (spots) και φωτιστικά διάχυτου φωτισμού.

Ακόμα, έχουμε τον θερμό και τον ψυχρό φωτισμό, ανάλογα με το λαμπτήρα που θα επιλέξουμε.


Κάθε χώρος θέλει διαφορετική μελέτη, καθώς έχει διαφορετικές ανάγκες σε φως. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Η είσοδος του σπιτιού πρέπει να έχει επαρκή φωτισμό για θέματα ασφαλείας. 
Επίσης, μπορούμε να αναδείξουμε διάφορα στοιχεία με spot.



Στο χωλ ο φωτισμός πρέπει να είναι σε συνέχεια με εκείνον έξω, για να μην είναι η αλλαγή απότομη. Όσο πιο μεγάλο είναι ο χώρος τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για φως.





Η κουζίνα χρειάζεται ένα γενικό φωτισμό αλλά και φωτισμό ο οποίος θα εξυπηρετεί την προετοιμασία του φαγητού στους πάγκους.


Το μπάνιο πρέπει να έχει λειτουργικό φωτισμό. Το πιο απαραίτητο σημείο όπου χρειάζονται φωτιστικά είναι ο καθρέπτης, όπου μπορούμε να τα τοποθετήσουμε από πάνω είτε δεξιά και αριστερά του.


Στα υπνοδωμάτια, πάλι, η ατμόσφαιρα πρέπει να είναι ζεστή και αναπαυτική. Για αυτό είναι καλύτερο να είναι έμμεσος ο φωτισμός, ώστε να μην κουράζει τα μάτια.


Στο σαλόνι μπορούμε να επιλέξουμε διάφορους φωτισμούς. Μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα κεντρικό φωτιστικό, φωτιστικά δαπέδου ή και περιμετρικά spots και με πολλαπλούς διακόπτες και dimmer να επιλέξουμε πόσα θα είναι αναμμένα, ανάλογα με το ύφος που θέλουμε να δώσουμε.




Στην τραπεζαρία για να δώσουμε άλλη ατμόσφαιρα μπορούμε να τοποθετήσουμε κρεμαστά φωτιστικά επάνω από το τραπέζι.


 


Στους χώρους μελέτης το φως πρέπει να εστιάζεται πάνω στη σελίδα ή το πληκτρολόγιο. Για το λόγο αυτό καλό θα είναι να υπάρχει και ένα φωτιστικό γραφείου. 
Η λάμπα αλογόνου χαμηλών watt είναι αναπαυτική στα μάτια από μια φθορίου. Προσοχή μόνο να μην κατευθύνεται στην οθόνη του υπολογιστή, για να μην έχουμε αντανάκλαση.


Το φως μπορεί να παίξει και σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη διάφορων δομικών στοιχείων, όπως μια κολώνα, ένας πέτρινος τοίχος αλλά και διακοσμητικών, όπως ένας πίνακας ή ένα φυτό, ένα αντικείμενο σε προθήκη, ακόμα και τις κουρτίνες.









Ένα διακοσμητικό στοιχείο όπως είναι μια σκάλα, μπορεί να αλλάξει με το φωτισμό. Για λόγους ασφαλείας πρέπει να είναι επαρκής η έντασή του.


Ακόμα και το ίδιο το φωτιστικό μπορεί από μόνο του να είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο.







Πηγές φωτογραφιών:
angelandblume.wordpress.com / aolhouse.com / bestlivingroomdesign.com / decozilla.com / homedekore.com / mydecorative.com / nivoteam.info / rejigdesign.com / shineluck.en.made-in-china.com / sparksdirect.wordpress.com / thecubaninmycoffee.blogspot.com / theluxhome.com / weddingconceptideas.com / www.4green.gr / www.900house.com / www.cenozoico.com / www.lightingideaz.com / www.daherc.net / www.comfortablehomedesign.com / www.decoration-ideas.co.uk / www.diyforums.net / www.download3dhouse.com / www.fauxwoodbeams.com / www.freesharing.org / www.galsnguys.gr / www.gmag.gr / www.grdesign.gr / www.hosttohome.com / www.jenny.gr / www.johncullenlighting.co.uk / www.kitchen-lighting-tips.com / www.kizme.co.uk / www.landscapingnetwork.com / www.ledlightingblog.net / www.lightingever.com / www.myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου