ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ


Η διακόσμηση ενός παιδικού δωματίου δεν χρειάζεται μεγάλες δαπάνες. Ξεφύγετε από την κλασική διακόσμηση.
Μερικές συμβουλές για πιο ευχάριστο και πιο πρακτικό παιδικό δωμάτιο.
Καταρχήν, να επισημάνουμε ότι όταν ξεκινάμε από την επιλογή του χρώματος προσέχουμε να είναι οικολογικά, να μην προκαλούν αναθυμιάσεις κατά τη διάρκεια του στεγνώματος και προτείνουμε να υπάρχει δυνατότητα να πλένονται.
Το χρώμα στους τοίχους επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία ενός παιδιού. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση το κόκκινο προκαλεί υπερδιέγερση και εκνευρισμό. Άρα καλό είναι να αποφεύγεται. Μπορούμε, λοιπόν, να επιλέξουμε λευκό στους τοίχους, που είναι και πιο εύκολο να ξαναβαφτεί και να επιλέξουμε χρωματιστά έπιπλα. Αν πάλι το θεωρείτε απρόσωπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απαλούς τόνους του κίτρινου, του ροζ, του γαλάζιου και του πράσινου. 
Για να αποφύγετε την μονοχρωμία μπορείτε περιμετρικά στους τοίχους να τοποθετήσετε μια μπορντούρα και το κάτω μέρος τους να βαφτεί σε πιο σκούρα απόχρωση. 
Για πιο μοναδικό αποτέλεσμα μπορείτε να ζωγραφίσετε μια παράσταση σε έναν τοίχο, με παιδικό θέμα πάντα. Αν δεν "πιάνουν" τα δικά σας χέρια μπορείτε πάντα να το αφήσετε να το αναλάβει κάποιος ειδικός.
Υπάρχει πάντα και η εύκολη λύση της επιλογής μόνο αυτοκόλλητων, τα οποία μπορείτε να τα τοποθετήσετε διάσπαρτα στο χώρο και σε περίπτωση που τα βαρεθείτε εσείς ή το παιδί σας αφαιρούνται πολύ εύκολα. Προσοχή όμως στην εκτεταμένη χρήση τους γιατί μπορεί να καταντήσει εκνευριστικό.
Όπως είπαμε παραπάνω, όταν επιλέξουμε μονοχρωμία στους τοίχους μπορείτε να μεταφέρετε το χρώμα στα έπιπλα. Τα φύλλα της ντουλάπας μπορούν να έχουν διαφορετικό χρώμα μεταξύ τους για να σπάει η μονοτονία. Είναι ιδανική λύση όταν στο δωμάτιο "κατοικούν" δύο ή περισσότερα παιδιά. 
Θέλετε να αποφύγετε το φαινόμενο το παιδί σας να βάφει τους τοίχους αντί για το τετράδιό του; 

Μπορείτε πάντα να του αγοράσετε έναν πίνακα με ρολό χαρτιού. Εάν όμως το δωμάτιό του δεν έχει άπλετο χώρο μπορείτε πάντα με ένα κορδονάκι να κρεμάσετε σκέτο το ρολό στον τοίχο.
Ρολά χαρτιού μπορείτε να βρείτε σε βιβλιοπωλεία αλλά και σε αλυσίδες καταστημάτων με είδη σπιτιού.
Βοηθήστε τα παιδιά σας να είναι πιο ενεργά. Και πως θα το κάνετε αυτό με τη διακόσμηση του δωματίου του;
Την κρεμάστρα για τα μπουφάν τους και την τσάντα φροντίστε να την τοποθετήσετε σε ανάλογο ύψος ώστε τα παιδιά να εξυπηρετούνται μόνα τους και να μην περιμένουν εσάς.
Επίσης, η αποθήκευση των παιχνιδιών τους είναι ένα μεγάλο θέμα. Χρωματιστά, μεγάλα πλαστικά κουτιά με ροδάκια είναι μια καλή λύση. Με τα διαφορετικά χρώματα μπορείτε να του μάθετε πως να τα τακτοποιεί ανά είδος. 


Τα πρώτα χρόνια το παιδί δε βολεύεται σε γραφείο. Ιδανική λύση είναι ένα μικρό πλαστικό τραπεζάκι με την καρέκλα του, το οποίο θα το τοποθετήσετε κοντά στο φως.
Τα χαλιά προσθέτουν ζωντάνια στο χώρο. Εάν έχετε επιλέξει διάφορα σχέδια στους τοίχους καλό θα ήταν το χαλί να έχει λίγα χρώματα και σχέδια. Εάν πάλι οι τοίχοι είναι μονόχρωμοι μπορείτε να επιλέξετε ένα χαλί με σχέδια πάντα ακολουθώντας την ίδια χρωματική παλέτα. Μοκέτα ή χαλί; Ό,τι και να επιλέξετε θα προσέξετε να είναι υποαλλεργικό. Ενημερώστε το κατάστημα που θα το αγοράσετε ότι προορίζεται για παιδικό δωμάτιο.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Σημαντικό ρόλο παίζει η ασφάλεια του παιδιού. 
Προσοχή στις αιχμηρές άκρες των επίπλων, στις πρίζες οι οποίες θα πρέπει να έχουν καπάκια ασφαλείας, στα μακριά καλώδια τα οποία μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε πλαστικά κανάλια. Βεβαιωθείτε ότι η ντουλάπα ανοίγει και από μέσα σε περίπτωση που το καμάρι σας αποφασίσει να εξερευνήσει το εσωτερικό τους.
Τα καλοριφέρ καλύπτονται με καλύμματα, τα οποία προστατεύουν τα παιδιά από εγκαύματα αλλά δεν εμποδίζουν την απόδοση. Τα πλαίσια θα πρέπει να έχουν και αυτά κάποιο χρώμα από την παλέτα που έχετε επιλέξει, καθώς είναι και αυτό κομμάτι του δωματίου.
Αποφύγετε τις μακριές κουρτίνες τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Μπορεί να γίνει επικίνδυνη για ένα παιδί, καθώς μπορεί να τυλιχτεί ακόμα και να ρίξει το κουρτινόξυλο τραβώντας την.
Αποφύγετε τα ράφια πάνω από το κρεβάτι του. Μπορεί σε οποιαδήποτε μικρή δόνηση τα αντικείμενα που έχετε τοποθετήσει επάνω να πέσουν. 

Πηγές φωτογραφιών:
www.goodhousekeeping.com / www.fthis.gr / www.londonmural.com / www.cosycorner.gr / /www.holidayland.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου