Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΤΖΑΚΙΟΥ

Το τζάκι είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το χειμώνα. Είναι η γωνιά του σπιτιού που, όταν υπάρχει, μαζεύει τόσο τους ενοίκους αλλά και τους επισκέπτες.


Ας μην ξεχνάμε ότι στην αρχαία Ελλάδα η οικογένεια μαζευόταν γύρω από την φωτιά, που πάντα βρισκόταν στο κέντρο του σπιτιού.


Τι γνωρίζετε όμως για κάθε είδος τζακιού και την διακόσμηση του χώρου γύρω από αυτό;

1. ΚΛΑΣΙΚΟ ΤΖΑΚΙ

Είναι το γνωστό χωνευτό στον τοίχο. Η εκπομπή της θερμότητας γίνεται ακριβώς μπροστά και είναι ιδανικό για ημικυκλικό καθιστικό.


2. ΤΖΑΚΙ ΣΕ ΓΩΝΙΑ

Συνήθως τοποθετούνται διαγώνια στο χώρο. Είναι το πιο περιοριστικό είδος, καθώς δεσμεύει πολύ στην διάταξη των επίπλων. Ενδείκνυται η διάταξη σε σχήμα Γ, ώστε να επωφεληθούν όλοι οι επισκέπτες από την εκπομπή θερμότητας.


3. ΤΖΑΚΙ ΜΕ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ

Και σε αυτή την περίπτωση ισχύουν τα ανωτέρω και είναι και αυτό ιδανικό για ημικυκλική διάταξη επίπλων.

Υπάρχουν τζάκια τα οποία έχουν δύο αντιδιαμετρικές πλευρές ανοιχτές και όχι διαδοχικές. Αυτά τα τζάκι είναι κατάλληλα για να διαχωρίζουν τους χώρους. 



4. ΤΖΑΚΙ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ

Η εκπομπή της θερμότητας γίνεται κατά 180 μοίρες, άρα είναι κατάλληλο για ένα καθιστικό σε σχήμα Π. Μπορεί να μπει ανάμεσα σε ένα τμήμα τραπεζαρίας και στο καθιστικό ώστε να έχουν και οι δύο χώροι αξιόλογη θέα και ζεστασιά.

5. ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΖΑΚΙ

Ενδείκνυται για μεγάλους χώρους με διαρρύθμιση που θυμίζει σαλόνι χειμερινού καταφύγιου. Δεν περιορίζει την τοποθέτηση των επίπλων γύρω του. Για να το αναδείξουμε ακόμα περισσότερο μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε διαφορετικό επίπεδο από τον υπόλοιπο χώρο.

Ανάλογα με το πως είναι κατασκευασμένο, μπορούμε να παίξουμε με το χώρο και τα αντικείμενα γύρω του.
Μπορείτε να επενδύσετε τον τοίχο με κάποια πέτρα, να τοποθετήσετε μια επιπλοσύνθεση δίπλα του, να τοποθετήσετε έναν πίνακα ή ένα καθρέπτη πάνω από την εστία, να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό χρώμα στη "φούσκα" ή στους τοίχους δεξιά και αριστερά. Μπορείτε να τοποθετήσετε γύρω του φωτογραφίες της οικογένειας ή κάποια κεριά. Προσοχή μόνο με τα κεριά, διότι λόγω της θερμότητας αφήνουν λεκέ λαδιού, οπότε καλό θα ήταν να τοποθετηθούν σε κάποια πιατέλα.





Τι γίνεται όμως τους μήνες που το τζάκι σας είναι σβηστό;
Μπορείτε να το διακοσμήσετε με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την εποχή.
Παρακάτω υπάρχουν διάφορες ιδέες τέτοιας διακόσμησης.











Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στην κατασκευή των τζακιών. Εάν το τζάκι σας είναι παλαιού τύπου μη διστάσετε να το μετατρέψετε σε ενεργειακό καλώντας έναν ειδικό να κάνει μελέτη μετατροπής του.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς και τους ελάχιστους κανόνες ασφαλείας.
Θα πρέπει να τηρείται μια απόσταση ασφαλείας των επίπλων από την εστία, να χρησιμοποιείται προστατευτικό κάλυμμα και να γίνεται χρήση άκαυστου ανθεκτικού δαπέδου μπροστά από την εστία (πωλούνται και ειδικά πατάκια για αυτό τον σκοπό).
Πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος της καμινάδας για τυχόν ρωγμές και προληπτικός καθαρισμός αυτής κατά το φθινόπωρο, να ελέγχετε πριν το άναμμα να είναι ανοιχτό το κάλυμμα διαφυγής αέρα, να μην τοποθετείτε χαρτιά ώστε να αποφευχθεί η υψηλή φλόγα και να μη χρησιμοποιείτε εύφλεκτα υγρά για το άναμμά του.
Ακολουθήστε τις συμβουλές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 
http://www.fireservice.gr/pyr/site/home/Various/advices/metra+prolipsis+gia+enallaktikes+piges+thermansis.csp

Πηγές φωτογραφιών :
7imeres.gr / blog.hgtv.com / e-alitheia.blogspot.com / ebooks.edu.gr / finesseyournest.blogspot.gr / georgoulakis.wordpress.com / hliagriffith.com / homedesignresource.com / indulgy.com / kozanimedia.gr / liagriffith.com / marmara-ioannina.gr / www.glow.gr / nkritikos.blogspot.gr modernhouseinsight.com / papanikolaouinteriors.wordpress.com / tampouloukia.gr / tzakirethymno.blogspot.com  / www.4myhouse.gr / www.buzzle.com / www.energeiaka.com.gr / www.gypsotexniki.gr / www.hgtv.com / www.howtodecorate.com / www.iidudu.com / www.ohio.com / www.pinterest.com / www.thermochoros.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου