ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!

Η ανάρτηση αυτή γίνεται με αφορμή τη "διακόσμηση" των κοινόχρηστων χώρων, όπως είναι ο δρόμος και το πεζοδρόμιο, με σκουπίδια! 

Όλοι θέλουμε το σπίτι μας καθαρό, συμμαζεμένο και όμορφα διακοσμημένο. Όμως όταν φτάνουμε να κατεβάσουμε τα σκουπίδια μας γινόμαστε άλλοι άνθρωποι. 
Και το αποτέλεσμα είναι αυτό.....


Επειδή ως blog αναρτούμε θέματα που αφορούν τη διακόσμηση δε σημαίνει πως δεν αγαπάμε τη φύση και δεν αγανακτούμε με αυτό που συμβαίνει.

Να ενημερώσουμε τους φίλους μας, λοιπόν, για τους κάδους απορριμμάτων και τη χρήση τους.

1. Κάδοι ανακύκλωσης


Έχουν μπει εδώ και πολλά χρόνια στη ζωή μας. Είναι για να ρίχνουμε συσκευασίες από χαρτί (κουτιά από γάλα, συσκευασίες δημητριακών κλπ), πλαστικό (μπουκάλια νερού, απορρυπαντικών κλπ), γυαλί, χυτοσίδηρο (κονσέρβες τροφίμων κλπ) και αλουμίνιο (κουτάκια μπύρας και αναψυκτικών).
Αν τα ρίξετε μέσα στον κάδο με σακούλα φροντίστε να μην είναι δεμένη και αν μπορείτε χάρτινη. 
Αφαιρούμε τα καπάκια και τις συσκευασίες τροφίμων τις ξεπλένουμε ελαφρά, ώστε να μην μυρίζει ο κάδος και να μην λερώνονται τα άλλα υλικά. Και προσπαθούμε να συμπιέζουμε τις συσκευασίες ώστε να μειώσουμε το χώρο που καταλαμβάνουν.

2. Κάδοι γυαλιού



Υπάρχουν κάδοι αποκλειστικά για γυαλί. Εκεί μπορούμε να ρίξουμε γυάλινα μπουκάλια. 

3. Κάδοι χαρτιού


Είναι σαν τους κάδους γυαλιού και είναι αποκλειστικά για χαρτί. Το αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και το χαρτί τουαλέτας δεν ανακυκλώνονται. 

4. Κάδοι κομποστοποίησης


Και όμως σε ορισμένους δήμους θα δείτε καφέ κάδους κομποστοποίησης. Τι ρίχνουμε σε αυτούς; Κλαδέματα, χόρτα, κομμένο γκαζόν, ξεραμένα φυτά, τσόφλια αυγών, υπολείμματα από λαχανικά (ωμά ή μαγειρεμένα), φρούτα, μαγειρεμένο κρέας και ψάρι. Όλα τα ρίχνουμε χωρίς σακούλα. Αδειάζουμε τα απορρίμματα στον κάδο και πετάμε την σακούλα στον απλό κάδο απορριμάτων.

5. Κάδοι ρούχων


Μπορεί να τους έχετε εντοπίσει αλλά να μην έχετε αναρωτηθεί σε τι συνεισφέρουν. Μπορείτε να ρίξετε εκεί ρούχα, ζευγάρια παπούτσια, παλιά σεντόνια ή κουρτίνες, ζώνες και τσάντες, που για εσάς δεν είναι πλέον χρήσιμα αλλά για κάποιους άλλους μπορεί να είναι σωτήρια. Συλλέγονται από την εταιρεία, αξιολογείται η κατάστασή τους, απολυμαίνονται και δίδονται σε άπορους. 
Δεν ρίχνουμε λερωμένα (με μπογιές για παράδειγμα) ή σκισμένα ρούχα και αταίριαστα παπούτσια. 

6. Απλοί κάδοι απορριμάτων



Και ναι εκεί μπορούμε να ρίξουμε ότι δεν μπορούμε να ρίξουμε στους παραπάνω κάδους. Τι είναι αυτό; Χαρτιά τουαλέτας, χαρτί κουζίνας, νάιλον συσκευασίες, καλαμάκια, πλαστικά μαχαιροπήρουνα, αλουμινόχαρτο κλπ. 

Οι περισσότεροι κάδοι έχουν επάνω αφίσα με οδηγίες για το τι μπορούμε να ρίξουμε μέσα.

Και επειδή είναι σπαζοκεφαλιά να ξεχωρίσουμε τι ανακυκλώνεται και τι όχι μπορείτε να δείτε τα σήματα ανακύκλωσης στο site του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.
Τα πιο κοινά είναι τα κάτωθι:

Προσοχή στο 1ο σύμβολο γιατί εάν είναι σε κύκλο σημαίνει πως είναι ανακυκλωμένο όχι ανακυκλώσιμο.

Καλύτερα να "διακοσμήσουμε" τα πεζοδρόμια να λουλούδια παρά με σκουπίδια!
Γιατί αγαπάμε το περιβάλλον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου